Топ 5 тенденции в дигиталния маркетинг, които да наблюдавате през 2023 г

19/05/2023Маркетинг

Тъй като дигиталната среда продължава да се развива с бързи темпове, за бизнеса и търговците е важно да са пред кривата. В тази ера маркетингът в социалните медии е повлиян до голяма степен от поведението на преобладаващото поколение, Gen Z. Те са повлияли в голяма степен в областта на дигиталния маркетинг, тъй като са първото поколение, израснало с интернет и социалните медии като част от ежедневието им.

Въпреки това би било доста несправедливо да се каже, че Gen Z е индивидуалният фактор, който влияе върху тенденциите в дигиталния маркетинг през 2023 г. Появата на изкуствения интелект също играе важна роля в промяната на динамиката на маркетинга в социалните медии.

По същия начин няколко други нови цифрови технологии променят тенденциите в тази област. За търговците несъмнено е предизвикателство да се справят с тези тенденции; но за тях е важно да измислят стратегия за тези тенденции, вместо да се тревожат за тях. И така, нека да разберем кои са топ 5 тенденции в дигиталния маркетинг през 2023 г.!

Прочетете Избягвайте тези 5 грешки на стартиращи фирми – провал на пазара
Топ 5 на тенденциите в дигиталния маркетинг през 2023 г.

Инфлуенсър маркетинг

Тенденцията на инфлуенсър маркетинга съществува от доста време. Въпреки че тази техника е възприета от търговците от дълго време, тя все още е нарастваща тенденция в дигиталния маркетинг през 2023 г. Появата на нови социални медийни платформи проправи пътя за все по-голям брой хора да станат влиятелни лица. Този тип маркетинг е много ефективен за изграждане на информираност, когато инфлуенсър с милиони последователи популяризира продукт.

Въпреки това търговците бавно преминават от високоплатени одобрения на знаменитости към маркетинг на продуктите си чрез микроинфлуенсъри в TikTok. Да, инфлуенсър маркетингът чрез TikTok е бъдещата тенденция! Няма съмнение, че повече потребители преминават към TikTok, платформата не изисква никой да има безупречна мрежа като в Instagram.

Сегашното поколение не обича непременно да следва препоръките на знаменитостите или високоплатените инфлуенсъри, вместо това те се доверяват повече един на друг. Следователно, блогър с дори малък брой последователи има тенденция да оказва силно влияние върху решенията за покупка на потребителите, поради което може да се очаква спад в подкрепата на високоплатени знаменитости през 2023 г.

Изкуствен интелект (AI)

Бъдещето на дигиталния маркетинг вече е силно повлияно от изкуствения интелект (AI) и ще се увеличи само през 2023 г. Очаква се AI да бъде основна тенденция в дигиталния маркетинг през 2023 г., тъй като търговците ще използват различни платформи за AI за да направят своите маркетингови стратегии по-ефективни.

Една от най-вълнуващите и актуални AI платформи, използвани от търговците в днешно време, вече са чатботове. Включването на чатботове в дигитални маркетингови стратегии позволява на бизнеса да предоставя персонализирано и отзивчиво изживяване на своите клиенти, да автоматизира рутинни задачи и да предоставя поддръжка на клиенти.

Като нарастваща тенденция в дигиталния маркетинг се очаква чатботовете да придобият популярност през 2023 г., тъй като все повече бизнеси разпознават предимствата им.

Персонализиран маркетинг

От известно време персонализирането е модна дума в дигиталния маркетинг и се очаква да остане такава през 2023 г. Сегашното поколение, поколение Z, се свързва само с марки, чийто маркетинг е персонализиран, емпатичен и съобразен с техните интереси. Те виждат през традиционните маркетингови тактики и отказват да се свържат с тях. Следователно маркетолозите се насочиха към създаване на дигитални маркетингови стратегии, които са по-персонализирани и се свързват с аудиторията на човешко и лично ниво.

Има много форми на персонализиране, от персонализирани препоръки до персонализирани маркетингови кампании. Бизнесът се пренасочва към предоставяне на подходящо съдържание и оферта, която резонира с целевата им аудитория, като събира и анализира данни за клиентите. Тъй като това в крайна сметка ще доведе до по-висока ангажираност, лоялност и в крайна сметка продажби.

Видео маркетинг

Видео маркетингът е популярен от години, но се очаква да придобие още по-голяма популярност през 2023 г. С възхода на видео платформи с кратка форма като TikTok и Instagram Reels, за да привлекат вниманието на своята аудитория за по-кратък период от време, фирмите ще трябва да адаптират своите стратегии за видео маркетинг. Видео форматът с кратка форма е особено ефективен за по-млада аудитория, която има по-кратко време на внимание и консумира съдържание от мобилни устройства. Бизнесът може да се свърже с аудиторията си по-ефективно чрез създаване на ангажиращи, визуално привлекателни видеоклипове, които показват техните продукти или услуги.

Гласово търсене

Все по-голям брой гласови асистенти, като Alexa и Google Home, превръщат гласовото търсене в нововъзникваща дигитална маркетингова тенденция през 2023 г. Бизнесът може да осигури безпроблемно изживяване за клиентите, които предпочитат да използват гласово търсене, като оптимизират съдържанието си за гласово търсене.

За да се оптимизира за гласово търсене, трябва да се използват ключови думи и фрази на естествен език, както и ключови думи с дълга опашка. Повишен трафик на уебсайта може да се постигне чрез показване в резултатите от гласово търсене. Следователно търговците се насочват към гласово търсене в своите дигитални маркетингови стратегии.

В заключение, дигиталният маркетинг е постоянно развиваща се среда и бизнесът трябва да бъде в крак с най-новите тенденции и технологии, за да остане конкурентен. Топ 5 на тенденциите в дигиталния маркетинг, които да наблюдавате през 2023 г., включват инфлуенсър маркетинг, изкуствен интелект, персонализиран маркетинг, видео маркетинг и гласово търсене. Тъй като предприятията възприемат тези тенденции и адаптират своите стратегии съответно, те могат да се свържат с целевата си аудитория по по-смислен начин, да насърчат ангажираността и да увеличат продажбите.

Още

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.