5 съвета за правилно пренасочване в WordPress

02/07/2021SEO

Вашият уебсайт постоянно се развива като публикувате по-ново, по-добро съдържание, което да замени остарелите публикации. Въпреки това може да бъде трудно да се избегнат грешки от тип 404 и да се запази класирането на вашата страница, когато премахвате старо съдържание.

Тук на помощ идва пренасочването. Този процес изпраща посетителите ви към новото ви съдържание, когато се опитват да получат достъп до публикации, които сте преместили или изтрили. С пренасочването към новата страница, намалявате 404 грешките. Пренасочванията също така помагат да предадете ранга от старата страница на новата.

В тази статия ще обсъдим значението на пренасочванията и как можете да ги настроите най-правилно. След това ще разгледаме някои най-добри практики и съвети, които да ви помогнат да извлечете максимума от пренасочването. Да започваме!

Относно важността на пренасочванията

Пренасочванията, когато се използват правилно, могат да бъдат много много полезни за вашия уебсайт. Интернет постоянно се променя и съдържанието и структурата на вашия сайт понякога трябва да се адаптират заедно с него.

Ако обаче изтриете страница или я преместите в нов URL, посетителите ще видят грешка 404, когато се опитат да я достигнат на стария й адрес като тази:

Грешка 404 – страницата не е намерена

Дори безобидни на пръв поглед, грешки като тази могат да направят сайта ви да изглежда по-малко професионален и да обърка посетителите. Неработещите връзки също затрудняват потребителите да се ориентират във вашия сайт.

Пренасочването в WordPress е подобно на актуализирането на вашия пощенски адрес с пощата. Когато посетителят въведе URL адреса за пренасочена страница в браузъра си, той се препраща към новия URL адрес на страницата. Същото се случва, ако щракнат върху връзка към стария адрес – те просто ще бъдат изпратени автоматично на новия.

Освен това пренасочването може да предаде SEO ранкинг от старата ви страница към новото ви съдържание. Това е особено важно за поддържане на авторитет, пренасят чрез линкове от други сайтове (backlinks).

Има три вида пренасочвания. 301 пренасочвания са най-често срещаните и показват, че страницата е трайно преместена. Пренасочването 302 казва на браузърите, че страницата е намерена на различно място от посоченото и обикновено се използва за временни пренасочвания.

Също така е възможно да използвате пренасочване 307 за временни премествания, ако планирате да се върнете на стария адрес в бъдеще.

Можете ръчно да настроите пренасочвания във вашия .htaccess файл. Въпреки това може да е по-просто – да използвате плъгин за WordPress като  Redirection. Това ви позволява лесно да въведете URL адреса на старата си страница и адреса на новата.

5 съвета и най-добри практики за пренасочване в WordPress

Използването на пренасочване в WordPress може да изглежда лесно, когато започнете, но има много неща, които могат да се объркат. Познаването на някои най-добри практики може да ви помогне да ги настроите правилно. Ето шест съвета, за да започнете нещата правилно.

1. Използвайте 301 пренасочвания (през повечето време)

Както казахме, има няколко вида пренасочвания, които можете да използвате на вашия уебсайт. Прилагането на грешния може да доведе до проблеми с SEO на вашия уеб сайт. За щастие е достатъчно лесно да запомните кой тип да използвате, тъй като отговорът почти винаги е 301 пренасочване.

301 пренасочвания показват, че страницата е перманентно преместена на новия адрес. Когато търсачките видят тези пренасочвания, те знаят, че предават SEO стойността на старата страница на новата. Това може да ви помогне да запазите позицията си в резултатите от търсенето.

Търсачките също ще деиндексират стария URL адрес, посочен чрез пренасочване 301, след определен период от време. По този начин посетителите ще видят и щракнат върху списъка за новата ви страница, вместо да се налага да бъдат препращани там от старата.

Пренасочванията 302 и 307 все пак ще изпратят посетителя ви на правилната страница. Търсачките обаче ще възприемат този ход като временен. Това води до това, че SEO авторитета остава на оригиналния URL адрес. Ще трябва да оптимизирате актуализираното си съдържание от нулата.

Освен това старата страница ще остане индексирана. Наличието на дублирано съдържание, индексирано от търсачките, може да доведе до борба за по-висока позиция на страниците с резултати (SERP).

2. Пренасочване към релевантни страници

Целта на пренасочванията е да се избегнат 404 грешки при изтриване или преместване на съдържание. Въпреки че това е важно, не е полезно, ако пренасочвате посетителите към неподходяща страница. Това може да увеличи степента на отпадане и да повлияе негативно на SEO.

Например, да кажем, че имате уебсайт за електронна търговия с аксесоари за кучета. Ако спрете да продавате определен тип каишка, без да имате намерение да я продавате отново в бъдеще, вероятно ще изтриете продуктовата му страница от вашия сайт.

Пренасочването на клиенти, опитващи се да достигнат до изтрития продукт, към страница за купи за кучета не е полезно. Те търсят каишки, така че има шанс да напуснат сайта ви. Вместо това трябва да ги пренасочите към различна каишка, от която може да се интересуват. А ако няма подходяща каишка, тогава пренасочете към категорията с каишки.

Можете да приложите тази концепция към всеки тип съдържание.

3. Проверете дали пренасочванията работят

След като настроите пренасочване, трябва да проверите дали работи правилно. Нещо толкова просто като печатна грешка в целевия ви URL адрес може да доведе до грешка 404, като на първо място победи целта за създаване на пренасочване.

За да проверите пренасочването си, просто трябва да въведете стария си URL адрес във вашия уеб браузър. Трябва да се уверите, че сте на правилната дестинация. Ако не, ще трябва да се върнете към вашия .htaccess файл или плъгина за пренасочване, за да търсите и отстраните грешката.

4. Избягвайте многократни пренасочвания (redirect chains)

С нарастването на уебсайта Ви вероятно ще имате повече пренасочвания. Това може да доведе до вериги за пренасочване, които възникват, когато препращате потребителите от URL A към URL B, но URL B пренасочва към URL C.

Въпреки че това може да не изглежда като проблем, всяко ново пренасочване добавя заявка към вашия сървър, забавяйки скоростта на вашата страница. Това може да повлияе отрицателно на вашия SEO. Освен това посетителите могат да напуснат уебсайта ви, ако зареждането им отнема твърде много време.

5. Премахнете старите 301 пренасочвания

301 пренасочвания не трябва да остават на вашия уебсайт за неопределено време. С течение на времето трябва да можете да ги премахвате, когато резултатите от търсачката, връзките и други препратки към оригиналния URL адрес се актуализират с новия адрес на страницата.

Според Джон Му от Google, трябва да изчакате поне една година, преди да разгледате старите си 301 пренасочвания. На този етап можете да проверите дали старият URL адрес все още получава посещения.

Ако няма трафик към стария URL адрес, можете да премахнете пренасочването 301. Ако обаче има трафик, трябва да го оставите на място или може да се сблъскате с SEO проблеми.

Заключение

Пренасочванията са безценни, когато искате посетителите да стигат до съдържанието, което искат да видят. Когато се използват правилно, те ви помагат да ги насочите към правилната страница, вместо страницата с 404 грешка, осигурявайки по-добро потребителско изживяване (UX), като същевременно пренасочването запазва ранга на вашата нова страница.

За да извлечете максимума от вашите пренасочвания, не забравяйте да:

  1. Използвайте 301 пренасочвания през повечето време.

  2. Пренасочвате към релевантни страници.

  3. Проверете дали пренасочвания реално работят.

  4. Избягвайте пренасочващи вериги.

  5. Премахнете старите 301 пренасочвания след време.

Още

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.