Как да смените домейна без да загубите SEO

29/06/2021SEO, Домейн и Хостинг

Изграждането на успешен и устойчив бизнес често се свързва със способността на компанията да се адаптира към промените. Една от тези промени е ребрандирането.

В световен мащаб всеки ден виждаме компании, които решават да променят името си. Дали поради сливане с друга компания или просто стратегическо решение за ребрандиране на продукт / услуга.

Промяната на името на компанията води до необходимостта от промяна на името на домейна. През 2021 г. онлайн присъствието е ключова част от изграждането на всеки бизнес и въпреки че за някои промяната на името на домейна може да изглежда като малка промяна, това може да е в основата на последващи проблеми за компанията от гледна точка на SEO.

Ако вие и вашата компания имате онлайн присъствие, тогава сме убедени, че от опит знаете колко усилия струва изграждането на добра онлайн репутация на даден домейн, за да можете да се класирате възможно най-високо в търсачките. Също така, още един важен аспект е изграждането на взаимоотношения с клиентите и спечелването на доверието им.

Ето защо не трябва да си позволявате да загубите всичко, което сте изградили през годините, само защото трябва да смените името на домейна си.

И точно това ще разгледаме в следващите редове – как да промените името на домейна си по най-добрия начин, така че да не губите трафик!

Да започваме.

1. Регистрирайте новото име на домейн възможно най-скоро

Веднага след като решите какво ще бъде вашето ново име за домейн и сте проверили, че е безплатно – регистрирайте го!

Всеизвестен факт е, че „възрастта“ на домейна може да има положителен ефект върху генерирането на повече органичен трафик!

Разбира се, това не е един от основните критерии, по които алгоритъмът на Google класира сайтовете на първо място, но със сигурност е показател, че вашият сайт е легитимен.

Другата основна причина е да се избегне ситуация, при която друг потребител може да ви изпревари и да регистрира домейна, който искате. Това със сигурност може да обърка плановете ви за ребрандиране!

Когато регистрирате нов домейн, е много важно да проверите дали той не е бил санкциониран от Google (и следователно оставен и повторно пуснат за безплатна регистрация). Проверката може да се извърши чрез консултация със SEO специалист, който ще провери чрез необходимите инструменти за историята на домейна като Ahrefs и Web.Archive.

2. Направете карта на стария си сайт (sitemap)

Преди да прехвърлите цялото си съдържание към новия домейн е добре да създадете „карта“ на вашия сайт, известна още като Sitemap.

Изграждането на Sitemap е задължително за всеки сайт и ако все още не сте създали такъв, съветваме ви да го направите незабавно.

Има два вида карти – XML Sitemap и HTML Sitemap.

Първият тип (XML) е създаден, за да помогне на търсачките да намират по-лесно всички съществуващи страници в един уебсайт.

От гледна точка на SEO, XML Sitemap е изключително важен елемент. Тази карта предоставя информация на търсачките за съответните налични страници. Чрез него така наречените „обхождащи роботи“ могат по-добре да приоритизират съдържанието, през което преминават, посочва кои страници могат да се обхождат и кои не.

Вторият тип, HTML Sitemap, помага на интернет потребителите. HTML картите са списък с абсолютно всички страници на уебсайт и потребителите могат лесно да получат достъп до всяка страница!

Както HTML, така и XML картите са елементи, които трябва да присъстват във вашия сайт.

Както вече знаете, едното е важно за потребителския опит, а другото – за доброто класиране на вашия сайт в търсачките!

Но когато става въпрос за промяна на домейна е добре да направите карта на сайта, за да знаете кои страници да пренасочите към новите!

3. 301 пренасочване от старите ви страници – начин да запазите трафика и авторитета на сайта

301 Redirect е начин да уведомите на роботите, че връзката е променена за постоянно и сега старият URL адрес води до нов, но със същото или подобно съдържание и значение.

Както вече казахме, изграждането на онлайн присъствие от години има своите предимства. Един от тях е класирането на старите ви страници в Google и привличането на органичен трафик към вашия сайт.

Също така от създаването на вашия първи сайт до момента на преминаване към нов домейн, вие сте изградили репутация в Интернет и сте изградили доверие на вашите потребители. С тези 301 пренасочвания вие „прехвърляте“ цялата SEO стойност на сайта, натрупана в Google, към новия домейн.

В случай, че решите да пропуснете пренасочването на старите си страници към новите чрез 301 Redirect, вашите потребители ще достигнат до страници с 404 грешка , като щракнат върху стара връзка, която ще остане в индекса за търсене на Google за дълго време и по този начин ще навреди на потребителското изживяване и на вашите потенциални клиенти.

Друго огромно предимство на 301 Redirect е, че около 90% от ранкинга на старата страница ще бъде прехвърлена към новата ви страница. С други думи – ако вашият стар сайт се представи добре, тогава шансът новият да го също направи е огромен!

Разбираме, че всичко това може да звучи твърде технически, но не бива да ви плаши. Ако не можете да се справите сами, силно ви съветваме да потърсите програмист или SEO експерт, който да ви осигури необходимата помощ.

Ако използвате CMS система като WordPress, можете лесно да извършите пренасочването с помощта на плъгини, които автоматично ще изпълнят задачата.

Инвестицията, която ще направите, за да наемете разработчик, който да извърши цялата процедура за пренасочване, със сигурност ще се изплати в дългосрочен план. В противен случай рискувате да загубите всичко, което сте изградили до момента.

Преди да започнете да пренасочвате от стария си сайт към новия, трябва да направите още няколко неща. Препоръчваме ви да направите цялостен одит на съдържанието си до момента и да видите кои страници се представят най-добре.

След това вижте колко външни връзки водят към тези страници. Както споменахме, използването на 301 Redirect ще запази достоверността на вашите страници, но със сигурност би било по-добър вариант, ако можете да се свържете с всички сайтове, които водят към вашия, за да поискате промяна на връзката (с новата).

Инструмент, с който можете да намерите всички връзки, които водят към вашите страници, е Moz – Link Explorer.

Можете също да опитате Mention, който е специализиран софтуер за проследяване на споменаването на вашият бранд в Интернет.

Във всеки случай има много различни начини за проследяване на препратки.

Важно е да вземете необходимите мерки, за да ги актуализирате, за да сте сигурни, че няма да загубите вашата SEO оптимизация!

5. Използвайте инструмента Google Search Console, за да информирате Google за промените

Този инструмент е начин за известите Google, че вашият сайт е преместен на нов адрес. Google казва, че можете да „използвате инструмента за промяна на адреса, когато преместите уебсайта си от един домейн или поддомейн в друг: например от example.com на example.org или example2.com.“. Този инструмент уведомява Google за вашата промяна и ви помага да мигрирате резултатите от търсенето с Google от стария си сайт към новия си сайт.

Можете да получите достъп до него в Настройки в Google Search Console.

6. Препратете имейлите си

Нещо много важно – да актуализирате имейл адресите си и да препратите всички имейли от старата до новата си поща. Препоръчваме ви да препращате имейлите си за продължителен период от време, тъй като потребителите често грешно разбират ребрандирането и продължават да изпращат имейли на стария ви адрес.

7. Анализирайте, анализирайте, анализирайте

Ако имате инсталиран Google Analytics на стария си сайт, трябва да го направите на новия. Използвайте данните от текущия ви сайт като основа, за да прецените как е повлияла промяната на името на домейна.

След като преминете към новия домейн, ще бъде изключително важно да наблюдавате трафика към вашия сайт и как той е позициониран в търсачките. Можете да очаквате лек спад в резултатите, но предвид промяната те са напълно нормални.

Ако случайно забележите огромен спад в трафика и класирането на вашия сайт, тогава със сигурност има проблем и е добре да го разрешите своевременно. Ето защо услуги като Google Analytics са толкова полезни – можете лесно да проследявате и отстранявате проблема!

8. Променете акаунтите си в социалните медии

Социалните мрежи са част от стратегията на редица малки и големи компании. Ако и вие сте в този списък, не трябва да забравяте да актуализирате информацията в социалните мрежи, в които сте позиционирани.

В някои случаи единствената промяна, която ще трябва да направите, е да промените името на страницата и да изпратите URL адреса на новия домейн. В някои редки случаи, ако името на вашата марка е популярна дума, може да срещнете проблем, че страница с подобно име вече съществува.

Тогава имате две възможности:

  • Ако съществуващата страница е неактивна, можете също да се свържете с нейния собственик, за да опитате да получите името, което искате.
  • Ако собственикът не иска да се раздели със страницата, може да помислите за промяна на името си в социалните медии.

И трети вариант, в случай че се окажете в ситуация номер 2, можете да регистрирате името на домейна си като търговска марка и след това да предприемете съдебни действия.

Каквото и да се случи, трябва да помните, че е много важно във всички социални канали да се придържате към едно и също име, за да можете лесно да бъдете разпознати от потребителите си.

9. Подгответе потребителите си

И не на последно място, подгответе потребителите за предстоящата промяна.

Вие много добре знаете колко трудно е за бизнеса да привлече нови клиенти. Защо да ги загубите заради промяна на име на домейн?

Започнете рано, за да информирате предстоящите промени с потребителите си. Дайте им причините, поради които сте решили да предприемете тази стъпка. Кажете им какво ще се промени за тях, какви промени ще настъпят във вашите предложения (продукт / услуга).

Помислете за цялостна стратегия за обявяване на промените.

Решете кои са най-подходящите канали за свързване с вашите потребители. Накратко – не ги дръжте на тъмно!

Колкото по-рано подготвите клиентите за предстоящите промени, толкова по-малък е шансът да ги загубите!

Следвайки описаните в тази статия стъпки, вярваме, че ще можете лесно да промените името на вашия домейн. Не позволявайте на техническия аспект да спре желанието ви за промяна. Правете най-доброто за вашия бизнес.

Bloom Email Optin Plugin Monarch Social Sharing Plugin

👋 промокод за -10% за Superhosting.bg

Вземи 10% отстъпка за хостинг, домейн, Shopiko с промокод:

PIXADORO

👋 промокод за -10% за Jump.bg

Вземи 10% отстъпка за хостинг, домейн и клауд с трите промокода по-долу.

PIXADORO10 / PIXADORO25 / PIXADORO10PODNOVI

👋 промокод за -10% за hostgator.com

Неограничено място за съхранение + Неограничен трафик + Безплатен SSL + Безплатен домейн за една година

👋 промокод за до -20% за WPRocket

Вземи до -20% отстъпка за най-добрият кеширащ плъгин за WordPress!

Още

Оптимизация на URL за по-добро SEO

Оптимизация на URL за по-добро SEO

Макар и да не са от ранкинг факторите с най-голямо значение, URL адресите в сайта могат да допринесат за по-доброто или по-лошото класиране в SERP. В тази статия ще разгледаме някои основни моменти, които е добре да спазвате за да допринесете положително върху...

Как да защитим домейна си – основни съвети

Как да защитим домейна си – основни съвети

В наши дни виртуалната ни собственост като файлове, сайтове и домейни понякога може да струва и да означава повече за нас, отколкото дори нашата движима и недвижима собственост. Недвижимите имоти са защитени по редица начини и за тях се грижат много държавни...