Как да защитим домейна си – основни съвети

19/06/2021Домейн и Хостинг

В наши дни виртуалната ни собственост като файлове, сайтове и домейни понякога може да струва и да означава повече за нас, отколкото дори нашата движима и недвижима собственост.

Недвижимите имоти са защитени по редица начини и за тях се грижат много държавни институции и въпреки редица злоупотреби е много по-трудно един ден просто да се събудиш без него. Файловете, които имаме и сайтовете, качени на сървъра, са отделна тема, но днес ще обърнем внимание на сигурността на притежаваните от нас домейни, както и на добрите практики, свързани с липсата на главоболие при тяхната кражба и възможна загуба.

Регистрацията на домейн понякога е импулсивно решение и не е необичайно да го закупите за минути. Загубата му обаче може да продължи дори по-малко – само секунди или в резултат на невнимание при закупуването му. И ако понякога в нашето портфолио има домейни, които не са фатални при загуба, не е необичайно хората да загубят много ценни домейни само защото са забравили за тях, не са обърнали внимание на тяхната сигурност или друга тривиална причина.

Ето защо ви призоваваме да обърнете повече внимание и да следвате няколко основни принципа за всеки от вашите домейни. Има няколко основни начина да загубите един домейн. По-често просто се забравя да се поднови навреме. Вероятно се е случвало на всички и най-добрият вариант е просто да настроите необходимите напомняния, да свържете имейл с домейна, който следите отблизо и, ако е възможно, да предплатите за година или две, три напред. Някои по-екзотични домейни изискват много по-ранно обновяване.

1. Опасният служител

В много компании регистрацията на домейни се извършва от служител или от лицето, отговарящо за ИТ. Не е необичайно обаче той да напусне работата си, заедно с всички данни за домейна, пароли и др. Връщането на домейна е свързано с много проблеми и дори човекът да е с добри намерения, просто има шанс да не можете да го намерите. Дръжте цялата информация за вашите домейни при вас или някой, на когото имате доверие.

2. Регистрирайте сами домейните си

Най-добрият вариант, независимо дали сте управител на голяма компания или малка компания, е да регистрирате вашите домейни сами. Изобщо не е трудно, отнема много малко време и в бъдеще ще ви спести редица главоболия. Регистрирайте се с основния си имейл, който обикновено използвате, предоставете надеждна информация за себе си и поставете домейна в акаунт с вашия имейл. Ако сте голяма компания и имате много служители, няма проблем да предоставите достъп на друго лице, но регистрантът трябва да сте вие.

Използвайте промокод за Superhosting.bg намаление с 10% отстъпка: PIXADORO

3. Заложете на силна и сложна парола

Кражба на домейн може да възникне поради слаба парола. Както при всичко останало, задължително е да използвате сложна, дълга и висококачествена парола при регистрация на домейн. Просто не поставяйте поредица от числа, вашето име, нещо, за което всеки лесно може да се сети. Използвайте различни думи, смесени символи, цифри и дори специални знаци. Ще бъде чудесно, ако замените всеки 1 с „!“ например.

4. Защитете имейла си добре

Повечето кражби на домейни се извършват чрез имейла, на който са регистрирани. Сериозна грешка, която можете да направите, е да предоставите поща, която рядко използвате, такава, която получава предимно спам или има слаба парола. Не забравяйте да използвате основната си поща, за да сте сигурни, че получавате всичко, свързано с управлението на вашия домейн. За да не бъдете откраднати по този начин, не забравяйте да защитите добре имейла си. Това може да стане чрез използването на качествена парола, както и двуфакторно удостоверяване.

В допълнение към разбиването на имейла, много хора губят домейна си, ако са го регистрирали в имейл, който в крайна сметка престава да съществува. Интересна подробност тук е, че за WHO.IS информация за домейна не е лоша идея да изпратите друга поща. Твоят е по-добре скрит, така че да не се вижда от случайни хора. В официалната информация за домейна имате няколко полета, в които можете да поставите различен имейл от вашия основен. Управлявайте това добре и ще си спестите много неприятности

5. Пазете се от фишинг атаки

Горният раздел е директно свързан с този елемент. Добре е, че случайните хора не могат да разберат чий имейл е точно зад определен домейн. По този начин шансовете за измама и кражба на домейн ще бъдат много по-ниски. Това се отнася не само за домейни, но бъдете изключително резервирани за всички имейли, които ви карат да отваряте връзки. Внимателно наблюдавайте средата, в която се намирате, вижте дали адресът имитира този, в който трябва да бъдете, и не на последно място – никога не попълвайте потребителско име и парола на страница, на която сте стигнали след връзка от вашата поща – сега почти никоя компания не прави подобни неща, именно защото те се използват от измамници.

6. Възползвайте се от заключването на домейн

Когато сте закупили домейна си, регистраторът най-вероятно ви е уведомил за подобрение на защитата, наречено заключване на домейн (domain lock). Възможно е дори да е бил активиран в акаунта ви по подразбиране.

Заключването на домейн спира неоторизирано прехвърляне на името на домейна ви към друг регистратор. Това е много популярен метод за осигуряване на сигурност на име на домейн.

След като домейнът ви бъде заключен, ще бъде почти невъзможно крадците да пренасочат сървърите ви на имена или да прехвърлят името на домейна ви.

Още

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.