Как да мигрираме Joomla към WordPress

17/06/2021WordPress

Ако имате уебсайт, изграден на Joomla, веротно сте запознат с недостатъците пред WordPress и търсите начин да прехвърлите цялата информация.

Без съмнение Joomla е една от популярните CMS системи, но има своите недостатъци, спрямо WordPress:

  • По-сложна административна част (особено за начинаещите)
  • По-трудна линия на обучение за работа с Joomla
  • По-трудно разбираема система от модули, плъгини и компоненти и др.

Преминаването към нова CMS често се смята за трудна и обезсърчаваща задача, особено ако имате добре развит сайт с много статии. Ако отлагате плана си за миграция, от страх да не загубите съдържание и мислите, че ще бъде голяма бъркотия – това не е така – съвсем просто и безплатно е да мигрирате от Joomla към WordPress.

Има няколко платени приставки за автоматизиране на миграцията като CMS2CMS. Ако обаче не ви се дават пари за това, тази статия е точно за вас.

Миграцията от Joomla към WordPress не е толкова трудна, но не трябва да се подхожда с лека ръка. Затова подготвихме някои съвети и стъпки, които да следвате.

1. Направете бекъп на базата данни на Joomla

Първо и най-важно, направете пълно архивиране на базата данни Joomla (използвайки phpMyAdmin или инструмент от вапия хостинг/cPanel). Това не е нужно за целите на самата миграция, а като предпазна мярка ако се случи нещо.
Ако използвате безплатния плъгин за миграция на съдържанието, имайте предвид, че той поддържа един потребител и една категория и ако имате няколко потребители във вашите потребители на Joomla K2 , изпълнете SQL заявка, за да конвертирате всички потребители на съдържание в един потребител, преди да следвате стъпки 2 и 3, по-късно можете да го промените wordpress.

2. Мигрирайте K2 статиите към Joomla Articles

K2 е популярен екстенжън за Joomla, който замества стандартния компонент за статии с по-мощен и с повече функции. Миграцита на статии и категории от Joomla към WordPress изисква първо прехвърляне на статиите K2 към Joomla Articles. Ако не използвате K2, пропуснете тази стъпка и отидете на 2. Миграция на статиите от Joomla към WordPress Post.

Тази стъпка се състои от 2 подстъпки:

2.1 Мигрирайте категориите K2 към Joomla Native Content Categories.

Влезте в phpMyAdmin и отидете до базата данни на уебсайта на Joomla, щракнете върху SQL Query и въведете заявката по-долу, заменете “dbprefix” с вашия db префикс и щракнете върху Go:

INSERT INTO dbprefix_categories (title,alias,parent_id,published,access,extension) SELECT name,alias,parent,published,access, 'com_content' FROM dbprefix_k2_categories

2.2 Мигрирайте K2 статиите към статиите на Joomla Articles.

Повторете същата процедура с тази заявка като заменете „dbprefix“ и „yourDBname“ с вашите db данни.

INSERT INTO `yourDBname`.`dbprefix_content` (`id`, `title`, `alias`, `catid`, `introtext`, `fulltext`, `created`, `created_by`, `created_by_alias`, `checked_out`, `checked_out_time`, `modified`, `modified_by`, `publish_up`, `publish_down`, `access`, `featured`, `hits`, `language`) SELECT `id`, `title`, `alias`, `catid`, `introtext`, `fulltext`, `created`, `created_by`, `created_by_alias`, `checked_out`, `checked_out_time`, `modified`, `modified_by`, `publish_up`, `publish_down`, `access`, `featured`, `hits`, `language` FROM `yourDBname`.`dbprefix_k2_items`

Ако горните две заявки са успешни, всички ваши K2 статии и K2 категории ще бъдат копирани в Joomla Articles.

3. Миграция на статиите от Joomla към WordPress Post.

За да мигрирате статиите от Joomla към публикации в WordPress, влезте в новия си сайт на WordPress и инсталирайте плъгина FG Joomla в WordPress. След като го инсталирате и активирате, отидете на Инструменти (Tools ) -> Импортиране (Import) и ще видите Joomla (FG) при импортиране списък с инструменти. Кликнете върху Joomla (FG). Останалата част от процеса е доста ясна.

Ще видите страница с ясни инструкции, където трябва да въведете вашата информация за Joomla и след като сте готови, кликнете върху „Импортиране на съдържание от Joomla в WordPress“.

4. Действия след миграция от Joomla към WordPress

След като миграцията на статиите и категориите е завършила, проверете следните неща:

  • Проверете съдържанието, включително снимките.
  • Инсталирайте плъгина Broken Link Checker и проверете за счупени връзки между статиите и ако има ги оправете.
  • При нужда настройките 301 редирект съгласно новата структура на линковете в WordPress.
  • Следете Google Search Console дали всичко работи както трябва.

Имате нужда от Миграция на уебсайт към WordPress? Pixadoro.com имат голям опит и могат да съдействат за безпроблемно мигриране от Joomla.

Bloom Email Optin Plugin Monarch Social Sharing Plugin

👋 промокод за -10% за Superhosting.bg

Вземи 10% отстъпка за хостинг, домейн, Shopiko с промокод:

PIXADORO

👋 промокод за -10% за Jump.bg

Вземи 10% отстъпка за хостинг, домейн и клауд с трите промокода по-долу.

PIXADORO10 / PIXADORO25 / PIXADORO10PODNOVI

👋 промокод за -10% за hostgator.com

Неограничено място за съхранение + Неограничен трафик + Безплатен SSL + Безплатен домейн за една година

👋 промокод за до -20% за WPRocket

Вземи до -20% отстъпка за най-добрият кеширащ плъгин за WordPress!

Още

10 плъгина за контактна форма в WordPress

10 плъгина за контактна форма в WordPress

Имате WordPress сайт и клиент иска да се свърже с вас, независимо дали става въпрос за продукт, бизнес предложени, поръчка или друго. Как ще го направи? По телефона, имейл или друга опция за контакт, която сте посочили... В тази статия ще разгледаме топ 10 плъгина за...

Каква е разликата между WordPress.com и WordPress.org

Каква е разликата между WordPress.com и WordPress.org

Ако мислите за стартиране на уебсайт, има голяма вероятност да обмислите използването на WordPress. Ще искате да се уверите, че използвате правилната платформа, което означава да разберете отговора на въпроса: Каква е разликата между WordPress.com и WordPress.org?...

Топ 5 чат плъгина за WordPress

Топ 5 чат плъгина за WordPress

Изграждането на добър и конкурентоспособен онлайн бизнес е нещо изключително важно в наши дни. Важен елемент от онлайн присъствието е възможността за бърза комуникация с клиентите. Можете да постигнете това, като добавите чат на вашия сайт. В тази статия ще разгледаме...