Каква е разликата между WordPress.com и WordPress.org

30/06/2021WordPress

Ако мислите за стартиране на уебсайт, има голяма вероятност да обмислите използването на WordPress. Ще искате да се уверите, че използвате правилната платформа, което означава да разберете отговора на въпроса: Каква е разликата между WordPress.com и WordPress.org?

Основната разлика между двете включва това как ще бъде хостван вашият сайт. Съществуват обаче и някои функционалности, които можете да получите само с едната или другата платформа. Ето защо е важно да изберете подходящото решение за вашия сайт.

В тази статия ще ви запознаем както с WordPress.com, така и с WordPress.org. Ще обясним основните разлики между двете и ще ви помогнем да решите кой е най-добрият вариант за вашите специфични нужди. Да започваме!

Какво е WordPress.com?

wordpress.com

Първо, WordPress.com е услуга, хоствана за начинаещи, която прави стартирането на вашия собствен уебсайт възможно най-просто и лесно. WordPress.com се грижи за хостингът на вашия сайт.

Няма нужда да изтегляте софтуер, когато използвате тази платформа, нито трябва да купувате хостинг или име на домейн отделно. WordPress.com е цялостно решение за изграждане на уебсайтове. Всичко, което трябва да направите, е да се регистрирате и можете да създадете своя блог, портфолио или уебсайт само с няколко кликвания.

Можете да започнете с безплатен основен план, ако искате да създадете много прост сайт. WordPress.com обаче ви предлага и възможност за платено надстройване, ако търсите по-разширени функции.

План Personal започва само от няколко долара на месец и се предлага с включено персонализирано име на домейн. Ако изберете безплатния основен план, от друга страна, URL адресът на вашия сайт ще включва „wordpress“ в домейна (т.е. „www.yourdomain.wordpress.com“).

Въпреки че WordPress.com се справя с всички аспекти на хостинга и управлението вместо вас, не е без недостатъците си. Тази лекота на използване и ефективност се дължи на цената на гъвкавостта и възможностите за персонализиране. Тук е мястото, където WordPress.org влиза в картината.

Какво е WordPress.org?

wordpress.org

WordPress.org е разработен от Automattic, същата компания, която притежава WordPress.com. Тази версия (често наричана „хостван WordPress“) е платформа с отворен код, която ви позволява да изтеглите софтуера и да го използвате за изграждане на вашия уебсайт.

Въпреки че WordPress.org е малко по-усъвършенстван, той също е невероятно лесен за използване и лесен за научаване. Благодарение на визуалния си редактор, съставянето на уебсайт е лесно, независимо дали сте начинаещ или опитен разработчик. Освен това можете да правите каквото искате без ограничения – това включва инсталиране на добавки като плъгини и теми, добавяне на собствен потребителски код, безпалтно използване на WooCommerce за електронна търговия и др.

WordPress.org ви дава пълен контрол върху външния вид и функционалността на вашия сайт.

Ако изберете сами да си хоствате сайта, също ще имате пълен контрол върху данните и хостинга на вашия сайт. Можете да изберете какъвто и да е уеб хост и план, който искате, и да използвате ваш собствен домейн. Благодарение на популярността на платформата, много хостинг доставчици предлагат лесна инсталация с едно кликване за потребителите на WordPress.

Superhosting.bg имат специални WordPress хостинг пакети със специални инструметни за управление на WordPress инсталации.

Използвайте промокод за Superhosting.bg намаление с 10% отстъпка: PIXADORO

Каква е разликата между WordPress.com и WordPress.org?

Както споменахме, най-голямата разлика между WordPress.com и WordPress.org е начинът, по който хостингът работи. Всички уебсайтове се нуждаят от хостинг доставчик, който съхранява всички необходими файлове и данни на своите сървъри, за да може сайтът да бъде достъпен онлайн.

WordPress.com ви предоставя техен вграден хостинг, докато с WordPress.org вие отговаряте за закупуването на хостинг план и настройката му. Тази разлика в хостинга води и до различно изживяване, когато става въпрос за функционалност и възможности за персонализиране.

Имайки това предвид, нека да разгледаме три други ключови разлики между WordPress.com и WordPress.org.

  1. Настройка и инсталиране
  2. Гъвкавост и персонализация
  3. Ценообразуване

1. Настройка и инсталиране

Когато се регистрирате в WordPress.com, платформата вече е настроена. Следователно не е необходимо да преминавате през толкова стъпки за инсталиране и конфигуриране, колкото с WordPress.org.

След като се регистрирате в WordPress.com, можете да стартирате сайта си само за няколко минути. Просто въвеждате своя имейл адрес, давате име на вашия сайт и след това избирате от селекция от предварително направени теми, които ще променят външния му вид:

Настройки на сайт в wordpress.com

С WordPress.org първо ще трябва да изтеглите софтуера на вашия компютър. След това можете да го инсталирате на вашия уеб сървър и да го свържете с вашия домейн и хостинг. Или да помолите хостинг компанията да го направи вместо вас.

Освен това има много уроци и ръководства как да инсталирате WordPress, които могат да ви преведат през процеса.

2. Гъвкавост и персонализиране

Друга основна разлика между WordPress.org и WordPress.com е в гъвкавостта и персонализирането на платформите. С WordPress.org можете да избирате измежду хиляди плъгини, които ви помагат да подобрите функционалността на вашия уебсайт и да добавите нови функции. Можете също така да закупите и качите както безплатни, така и платени теми, които могат да дадат на вашия сайт нови опции за оформление и стил.

Освен това, тъй като WordPress.org е с отворен код, имате достъп до всички файлове, да редактирате и персонализирате кода на вашия сайт. Можете дори да създавате персонализирани плъгини и теми, ако никоя от съществуващите опции не предлага това, от което се нуждаете. Ако не сте специалист в технологиите, можете лесно да наемете разработчик, който да изпълни някоя от тези задачи вместо вас.

WordPress.com, от друга страна, не ви дава достъп до директорията за приставки на WordPress (освен ако не закупите план „Бизнес“ или „електронна търговия“). Също така не можете да осъществите достъп или да редактирате кода или файловете на вашия сайт. Можете да изберете тема, но не можете да качите своя собствена, така че сте ограничени до това, което е налично в Theme Directory. Освен това броят на темите, от които можете да избирате, зависи от това кой план сте избрали.

Следователно, вие сте ограничени до колко можете да персонализирате вашия сайт при WordPress.com, особено ако изберете безплатната версия. Дори при платен план няма да имате същото ниво на контрол върху външния вид и функционалността на вашия сайт, което получавате от WordPress.org.

3. Ценообразуване

Когато искате да създадете нов уебсайт, ценообразуването е от решаващо значение. Както споменахме, самият WordPress е безплатен. Ако обаче изтеглите софтуера от WordPress.org, ще трябва да закупите хостинг и домейн.

Обикновено домейните струвата между 9-30 лв. на година, .bg излиза около 60 лв. / г. Хостингът започва от около 80 лв./г. Това прави стартовите разходи за изваждане на сайт на WordPress доста ниски. Въпреки това може да искате да отделите малко пари за премиум тема и няколко премиум плъгина, особено ако искате да създадете нещо повече от основен блог или портфолио сайт.

Използвайте промокод за Superhosting.bg намаление с 10% отстъпка: PIXADORO

Може да разгледате плановете на WordPress.com тук: https://wordpress.com/pricing/

Често задавани въпроси

Кое е по-добро: WordPress.com или WordPress.org?

Няма прост отговор дали е по-добре да използвате WordPress.org или WordPress.com. Всичко се свежда до това какви са целите ви за вашия уеб сайт. Ако търсите бърз, основен уебсайт,  който не се нуждае от много разширени функции или персонализация, може да намерите WordPress.com като удобно решение. Също така е добро решение ако не искате да плащате за собствения си хостинг или да извършвате каквато и да е поддръжка. Ако обаче искате да извлечете максимума от уебсайта си, като увеличите максимално неговата функционалност и да получите пълен достъп до файловете и кода, предлагаме да изберете WordPress.org. Самостоятелно хостван WordPress сайт е най-добрият вариант, когато искате да създадете нещо уникално или сложно, и особено когато целта ви е да си 
осигурите приходи от уебсайта си.

Мога ли да премина от WordPress.com на WordPress.org?

Ако вече имате настроен сайт на WordPress.com, можете лесно да преминете към WordPress.org. За да направите това, ще трябва да закупите хостинг план и (ако все още не сте) да регистрирате домейн. Много хостинг доставчици предлагат безплатни миграции за първия ви уебсайт.

Безпалтен ли е WordPress.org?

Технически WordPress е безплатен, тъй като самият софтуер е безплатен за изтегляне и използване. Както обсъждахме обаче, важно е да запомните, че WordPress.org е само за хоствани сайтове. Следователно, за да направите вашия сайт достъпен онлайн, ще трябва да закупите както име на домейн, така и хостинг план.

Заключение

Ако сте нов в WordPress, може би се чудите каква е разликата между WordPress.com и WordPress.org. Вероятно се опитвате да определите и кой е най-добрият вариант за вашия уебсайт.

Както видяхме, WordPress.org е софтуер с отворен код, който можете да изтеглите и използвате за изграждане на самостоятелно хостван уебсайт. Въпреки че WordPress.com е по-бързата и лесна за използване платформа, самостоятелно хостваният сайт предлага много повече от гледна точка на гъвкавост, персонализация и функционалност – и то на по-добра цена от платените планове на WordPress.com.

Още