Защитете своя WordPress сайт от хакери с тези съвети

22/06/2021WordPress

WordPress по начало е доста сигурна и гъвкава платформа, използвана от милиони хора и фирми по целия свят, но това не означава, че е непробиваема за атаки. Тъй като кибер заплахите се развиват с всяка минута, дори нещо толкова защитено като WordPress може да бъде обект на атака, използваща злонамерен софтуер. В тази статия ще изложим какво можете да направите, за да защитите уебсайта си от подобни атаки.

1. Поддържайте сайта си актуализиран

Ъпдейтите на WordPress донасят актуални мерки за сигурност и корекции за подобряване на ефективността на вашия уебсайт. От решаващо значение е редовно да актуализирате всеки аспект на вашия сайт – тема, плъгини и самият WordPress – веднага щом бъде пусната нова актуализация (винаги правете бекъп и проверявайте всички системи след актуализация, за да сте сигурни, че нещо не се е счупило). В противен случай всички уязвимости в сигурността в по-старите версии на WordPress. темите и плъгините няма да бъдат отстранени, оставяйки ви податливи на атаки на зловреден софтуер. Всяка форма на актуализация от WordPress е от съществено значение, независимо дали става въпрос за сигурност или други аспекти на платформата като добавяне на функционалности или оправяне на бъгове.

2. Защитете страницата за вход

WordPress няма много слаби страни, но страницата за вход на вашия сайт може да бъде горещо място за кибер атаки. Много хакери насочват усилията си към страницата за вход в WordPress и се опитват да получат достъп до вашия сайт и да го заразят със злонамерен софтуер. Можете да укрепите сигурността на страницата си за вход по два прости начина. 

Първо, имате нужда от силно потребителско име и парола. Когато казваме силни, името и парилата трябва да са достатъчно сложни, за да не могат хакерите да използват bruteforce атаки, за да ги пробият, но не твърде сложен, за да забравите за вашите собствени данни за вход. Избягвайте да използвате често срещани потребителски имена като ‘admin’ или ‘user1’. Един страхотен начин да имате сложни, сигурни пароли без да ги помните е да ползвате мениджър за пароли като 1password или Lastpass.

Втората мярка за сигурност, която можете да използвате е внедряване на двуфакторна система за удостоверяване. Това означава, че всеки път, когато потребителят влезе във вашия акаунт в WordPress, той трябва да бъде удостоверен чрез имейл или мобилно устройство, свързано с вашия акаунт.

Друг важен момент е да скриете версията на WordPress от source-а на сайта. Много хакери следят за остарели, неъпдейтнати WordPress сайтове, които са по-лесни за хакване. Вижте Как да скрием версията на WordPress.

3. Правете редовно архивиране на вашия сайт

Наличието на резервно копие (бейкъп) на вашия уеб сайт е от решаващо значение, особено ако управлявате бизнес или уебсайт за електронна търговия. Представете си, че някой хаква вашия сайт и изтрива всичките ви данни. Може би се чудите: „Как да поправя моя уебсайт на WordPress и да възстановя всичко, което съм загубил?“ Тук е полезно архивирането. С резервно копие можете просто да възстановите запазена версия на вашия уебсайт до точка, преди да бъде атакувана. В крайна сметка понасяте малко или никакви загуби и уебсайтът ви работи и работи за нула време отново. Почти всички хостинг провайдъти предлагат автоматичен бекъп – проверете условията при вашия доставчик.

4. Инсталирайте плъгин за сигурност

Страхотното при WordPress са хилядите различни плъгини, които можете да поставите в него, включително тези, които укрепват вашата сигурност. Приставките за сигурност на WordPress могат да бъдат цялостно решение, което включва сканиране за сигурност, автоматично архивиране, защитна стена, блокиране на IP при многократни опити за вход и др. С инсталиранe na този тип плъгин може да бъдете една идея по-спокойни.

Заключение

Защитата на WordPress е жизненоважна част от управлението на един уебсайт. Както всеки друг ценен актив, който притежавате, вие искате да запазите сайта си защитен от всякакви форми на атаки, които могат да компрометират както вашите данни, така и вашите клиенти.

Ако имате проблем със сигурността на вашия сайт, но не знаете как да процедирате, може да се обърнете към уеб агенция Pixadoro, които ще прегледат сайта и ще съдействат.

Още